Kedysi veľká neznáma, dnes služby ktoré využívame dennodenne. Gmail, Hotmail, Dropbox, Twitter, Facebook, webhosting, či e-shop sú dôkazom ako vývoj internetu nielen ovplyvňuje náš každodenný život, ale mení aj podnikateľské prostredie. Dnes pred touto výzvou stoja online podnikové aplikácie.

Nezáleží či používate Online účtovníctvo, Online Fakturáciu, Gmail alebo ste aktívnym fanúšikom sociálnej siete Facebook. Všetky majú spoločného menovateľa. Je ním cloud computing, pojem dnes spomínaný čo raz častejšie.  Hoci ide o relatívne nový IT termín, pre mnohých z nás sa služby cloud computing stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov.

Čo je to Cloud Computing

Samotný preklad názvu Cloud Computing čiže "výpočet v obláčiku" vystihuje jeho podstatu. Cloud Computing sa najčastejšie definuje ako virtuálna skupina služieb, ku ktorej majú  užívatelia prístup z akéhokoľvek zariadenia, kdekoľvek sa nachádzajú. Ide o umiestnenie služby, aplikácie alebo platformy na vysoko výkonné počítače tzv. servery, ktoré sú pripojené do celosvetovej siete – internetu. O výpočty, spracovanie údajov a ich uloženie sa stará vzdialená aplikácia/služba na serveri.

Ako príklad opäť použijeme dobre známy Gmail alebo Facebook. Po prihlásení sa do jednej z týchto platforiem získate prístup k vašim kontaktom, fotografiám, správam, alebo živému chatu a to bez toho aby ste museli čokoľvek ukladať na váš počítač. Navyše po prihlásení kdekoľvek sa hneď dostanete k živým updatom. A to je dôvodom, prečo Cloud Computing začína byť zaujímavý aj v podnikaní.

Cloud computing v podnikaní

Výhody, ktoré prináša Cloud Computing otvárajú podnikateľom nové možnosti. Pri podnikaní s online aplikáciami majiteľ podniku nemusí investovať do hardvéru a softvéru, nemusí sa  starať o inštalácie, konfigurácie a aktualizovanie ako ani o zálohovanie dát pre prípadné poškodenie disku.

Zodpovednosť za všetky tieto činnosti preberá poskytovateľ alebo prevádzkovateľ aplikácie/služby. Komunikácia medzi prehliadačom a vzdialenou aplikáciou/službou je navyše vo väčšine prípadov zabezpečená kryptovaním, takže sa o únik údajov netreba obávať.

Náklady na používanie online aplikácií v porovnaní s výrobou a údržbou vlastných softvérov a online platforiem sú neporovnateľne nižšie a nevyžadujú počiatočnú investíciu ako ani dodatočný IT personál.

Takouto aplikáciou je aj FLOWii

Užívatelia využívajú a platia len za samotné funkcie aplikácii, o zvyšok sa stará dodávateľ -  FLOWii tím.  Vrátane funkcií a dostupnosti 24 hodín denne, 7 dní v týždni užívatelia FLOWii získavajú pravidelné aktualizácie systému,  technický servis a podporu.

Funkcie FLOWii aplikácii sú zamerané práve na najdôležitejšie oblasti firmy ako je správa financií, plánovanie a organizácia práce, obchod či online marketing.

Či už ste živnostník, alebo vlastníte firmu, používanie online aplikácií vám môže pomôcť znížiť náklady, zefektívniť vašu prácu a poskytnúť voľnosť prístupu k informáciám a manažovaniu vašej firmy kdekoľvek.

Chcete vedieť viac o prínosoch, ktoré môžu mať pre vaše podnikanie online aplikácie? Prečítajte si v ďalšom FLOWii blogu: 5 kľúčových problémov malého podnikania, a ako si s nimi poradiť.